Memorial Agostino Straulino

Drugu godinu zaredom, na relaciji Pesaro – Mali Lošinj, održana je regata krstaša 2. memorijal “Agostino Straulino”, u organizaciji Jedriličarskog kluba “Jugo” te Cluba Nautico Pesaro. Od ukupno 28 krstaša, titulu prvoplasiranog osvojio je Gabriele Percetti na brodu “Orzelli”. Nakon starta regate 2. lipnja u 9 sati u Pesaru, Percetti je uplovio u malološinjsku luku u 20.45 sati, pritom odjedrivši 95 NM (nautičkih milja). Među prva tri prvoplasirana natjecatelja, odmah nakon Percettija, svoje su mjesto zauzeli Paolo Bartolucci (brod “My Twins”) i Anteo Moromi (brod “Polimar”).

U sklopu jedriličarske manifestacije Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s JK “Jugo” organizirali su tematsko vođenje za sudionike regate, na kojem su ih upoznali s bogatom tradicijom pomorstva i jedrenja na otoku Lošinju. U sklopu obilaska, posjetili su rodnu kuću Agostina Straulina, njegovo posljednje počivalište na groblju Sv. Martin, a također su posjetili i staru pomorsku školu koju je olimpijac pohađao. Ispred spomen-ploče koja se nalazi na staroj pomorskoj školi u Malom Lošinju, održan je kratki susret uz prigodno obraćanje sudionicima i svima zainteresiranima, a vezan uz život i uspjehe Agostina Straulina, najvećeg jedriličara u talijanskoj olimpijskoj povijesti. Sudionici su razgledali i novootvoreni Muzej Apoksiomena gdje ih je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić, uručivši im prigodne poklone.

Uz sportsko nadmetanje, cilj manifestacije je i bratimljenje luke Pesaro i luke Mali Lošinj te buduća suradnja dva grada, njihovih turističkih agencija i turoperatora na međusobnoj razmjeni programa i projekata. Agostino Straulino bio je, ali i ostao inspiracija i uzor mnogim lošinjskim pomorcima i jedriličarima čiji se pustolovni duh osjeća i danas, osobito u trenutku kada se lošinjskom lukom raspnu jedra lošinjske regate, čiji je inicijator sam Straulino. Osim što je ostavio neizbrisiv trag u svijetu sporta, Straulino i danas predstavlja neizbrisivu sponu između dvije nacije koje su pronašle zajednički suživot na otoku.

Podsjetimo, Agostino Straulino (Mali Lošinj, 10. 10. 1914. – Rim, 14. 12. 2004.) – mag vjetra, u paru s najboljim prijateljem i sugrađaninom Nicolom Rodeom, bio je dvostruki olimpijski pobjednik te trostruki svjetski prvak u jedrenju u klasi Star. Rođen u obitelji s dugom pomorskom tradicijom, s pet godina već je znao plivati i ploviti barkom na jedra, uz budno oko svog oca. Ubrzo je od oca i strica na poklon dobio malu barku s jarbolom od dva metra. Stric mu je objasnio kako se služiti opremom i zatim mu rekao: “Sada znaš sve, uskoči, opremi i idi”. Zvali su ga “mag vjetra” jer je znao “nanjušiti” promjenu vjetra prije nego bi došla. Kao zapovjednik školskog borda “Amerigo Vespucci” izašao je iz luke Taranto pod punim jedrima, bez motora ili tegljača, kroz uski prolaz pokretnog mosta 1965. godine, što do danas nitko nije ponovio. Iste godine, na jedra je doplovio u London po rijeci Temzi. Za zasluge u talijanskoj ratnoj mornarici dobio je devet odličja. Pet godina zaredom (1997.-2002.) pobjeđivao je na talijanskoj regati za veterane preko 60 godina. Peti i posljednji put pobijedio je u 88. godini, dvije godine prije svoje smrti. Predsjednik Republike Italije Carlo Azeglio Ciampi 2001. godine imenovao ga je Vitezom Velikog križa i odlikovao ordenom za zasluge, počasnim građaninom Malog Lošinja proglašen je 2000. godine.