35. Nerezinska regata tradicijskih brodica

17.09.2011

U Nerezinama je protekli vikend u odličnoj organizaciji ŠRD Škarpina održana prava fešta starih barki i jedara.


Proteklog vikenda je u Nerezinama nakon višegodišnje pauze održana 35. regata tradicijskih plovila. Domaćini, ŠRD Škarpina, uz pomoć brojnih simpatizera i sponzora (od kojih posebno treba istaknuti Turističku zajednicu), pokazali su se kao izvrsni organizatori, te su uspijeli okupiti 28 barki sa šireg područja Kvarnera: 5 barki iz Lošinja, 3 iz Martinšćice, 7 iz Nerezina, te ostale iz Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage, Krka, Raba...

Gostima je na raspolaganju bila dizalica, besplatni vezovi za barke, sponzorirano noćenje za goste van otoka, dvije večere, brojne kulturne manifestacije koje su pratile glavni događaj, a u subotu navečer prilikom proglašenja pobjednika na video platnu mogli smo pratiti snimke i fotografije sa tek završene regate, kao i stare fotografije nekad davno održanih regata, te ponešto o povijesti regatnog jedrenja u Nerezinama i Lošinju. Profesor Dinko Zorović prisutnima je ukratko opisao razloge regatavanja barkama na našem području, kao i kratku povijest nastanka lošinjske regatne pasare te ponešto i o vrstama jedara koje su se kod nas koristile, a organizatori su posebnu važnost pridali i jedrilju koje su uglavnom nosile regatne barke našeg područja, takozvanom 'Marconi jedru'. Stoga su, uz uobičajenu podjelu nagrada po vrstama i duljinama plovila, odlučili nagraditi i prve tri posade koje su jedrile Marconi jedrom. Tako je za treće mjesto u klasi Marconi jedra nagrađen Mavrović Nadir, drugo mjesto osvojili su Roman i Goran Franulović, a prvo Kristina i Denis Saganić. Marconi jedra su osim 3 lošinjske barke i nekoliko Nerezinskih, krasila i nekoliko barki iz Mošćeničke Drage,  Opatije, itd...

Sama regata bila je izuzetno zanimljiva, prvenstveno zbog vrlo promjenjivih uvijeta vjetra na regatnom polju. Regatno polje ispred Nerezina bilo je dugačko oko 4,5 Nm, a činilo je rutu od startne linije ispred svjetionika na lukobranu, prema bovi ispred Sv.Jakova, zatim preko kanala do uvale Riduja na Punta Križi, potom sjeverno do rta Seka i ponovno preko kanala u cilj između dva lukobrana koji zatvaraju Nerezinsku lučicu.

Bonaca prije regate nije obećavala ništa dobroga, ali poznavaoci ovoga akvatorija se nisu previše brinuli jer tu zapuše i kad drugdije miljama uokolo nema vjetra. Pola sata prije regate tako je zapuhao lagani termički vjetar iz južnog smjera, i kad su već svi razradili taktiku na startu (jer je bio klasični, jedriličarski 'sportski' start, za razliku od 'ribarskog' starta koji se primjenjuje na većeini sličnih regata), vjetar je oslabio i okrenuo za 180° koju minutu prije startne procedure. Netko se u tome snašao bolje, netko lošije, pa se flota polako razvukla prema prvoj bovi bez prevelike šanse da zadnji sustignu prve. Međutim, Eol je bio vrlo šaljivo raspoložen pa se tako pred bovom vjetar 'isključio' i cijela se flota tu našla na okupu, uz glasne proteste onih koji su bili stisnuti između bove i mnoštva drugih barki s vanjske strane iste. Propuh sa sjevera u tragovima polako je raščistio situaciju, pa se flota opet polako razvukla prema Punta Križi. Autor ovih redaka tako se  našao oko 11. pozicije i polako izbijao napred, no kako je Eol i dalje bio neozbiljan, a valjda mu se i strašno svidjela nemila slika hrpe barki kako bespomoćno pluta oko bove, ponovio je istu šalu i na bovi u uvali Riduja, s tim da mu se u dišpetu pridružio i kurenat koji nas je nakon okreta bacao nazad na bovu.

Iz te se situacije nekoliko barki uspjelo izdvojiti, Opatijski i Mošćenički gucevi te batana Đanija Mohovića, zatim Rapska gajeta Petra Španjola sa golemim sošnim jedrom, te dvije lošinjske pasare sa Marconi jedrom, mala Bambuja Gorana Franulovića i 5,5 metarska pasara autora ovih redaka. Polako izlazimo iz gužve i počinjemo hvatati zrak, kako napredujemo u kratkim viradama u propuhu točno iz smjera treće bove polako naziremo bijele kreste u sredini kanala. Konačno hvatamo tih 7-8 bogomdanih čvorova tramontane, pri čemo se polako formira i poredak za ulazak uz cilj uz slabu nadu da se poredak može bitno promijeniti u našu korst. Uspijevamo polako preteći batanu, gucevi su već predaleko napred, jednostavno su neuhvatljivi, još nam preostaje obraniti se od izuzetno brze 'Bambuje' koja se pokazala, iako mala, kao respektabilan protivnik, tim više što je za kormilom iskusan Goran Franulović, koji ju je doslovno zadnji čas pripremio i opremio za regatu.

Kroz cilj prvi prolazi Opatijski guc OP 973 (korigirano 2. ukupno i u svojoj klasi), za što mu je trebalo 2h i 7 minuta, u 2:14 prolazi Mošćenički guc MD 551 (korigirano 1. ukupno i 1. u svojoj klasi), treća je rapska gajeta RB 150 (korigirano 9. ukupno, a u svojoj klasi prvi po realnom vremenu i korigirano 2.) u 2:24, te minutu nakon njega ulazi autor teksta (ukupno 4., 1. u svojoj grupi, realno i korigirano), tri minute kasnije ulazi Bambuja kao prva u svojoj grupi, također realno i korigirano.

Od ostali Lošinjskih barki, pasara Sanjina Krstačića i Vedrana Kabalina prolazi cilj 3h i 1minutu nakon starta, što im u grupi omogućava prvo mjesto korigirano, nekoliko sekundi kasnije  prolazi i pasara Mladena Kuljanića čime dobivaju treće mjesto u grupi, dok pasara Marina Rukonića i Stena Vidulića ostaje bez trofeja jer prolaskom cilja 4 sata i 8 minuta nakon starta ostaju zadnji u svojoj grupi.

Tu svakako valja napomenuti da su pojednine lošinjske barke opremljene zadnji čas za regatu, neadekvatnim veličinama jedara i starom opremom, s motom 'važno je sudjelovati a ne pobijediti', tako da zapravo možemo rezimirati da je pravu pobjedu na ovoj regati ostvarila tradicija i duh jedrenja, kao i povratak u 'život' starih barki i jedara, te je veliki uspjeh što se na regati uopće pojavilo 5 lošinjskih barki (i usput osvojilo 6 pehara!). Pritom svakako moramo zahvaliti i domaćinima, koji su nam velikodušno posudili većinu opreme, prvenstveno jarbole i lantine i poneko pamučno jedro. Osim zahvale i riječi hvale domaćinima, još im samo možemo poručiti - nastavite tako, i vidimo se i dogodine!

Dobitnici  pehara:

Apsolutni pobjednik 35. Nerezinske regate: Gianfranco Sirotnjak

Pobjednici po grupama:

Pasare do 4m:

1. Goran i Roman Franulović

2. Nadir Mavrović

Pasare od 4 do 5,5 m:

1. Roko i Sanjin Krstačić, Vedran Kabalin

2. Danko Miloknić

3. Mauro Tessitori

Pasare preko 5,5 m:

1. Kristina i Denis Saganić

2. Marino Sigovich

3. Tihomir i Mladen Kuljanić

Guc do 4m:

1.Robert Valentin

Guc od 4 do 5,5 m:

1. Robert Mohović

2. Gianfranco Sirotnjak

3. Vjekoslav Galović

Guc preko 5,5 m:

1. Josip Diminić

2. Petar Španjol

3. Igor Felker

Batele:

1. Đani Mohović

Jedra Marconi:

1. Kristina i Denis Saganić

2. Goran i Roman Franulović

3. Nadir Mavrović

Galerije fotografija:

galerija 1

galerija 2

galerija 3

galerija 4

galerija 5

Za koji dan bit će i nekoliko video snimaka regate.

Denis Saganić