IZVJEŠTAJ: Grigor Pettener i jedriličarskli klub “Jugo” na Svjetskom prvenstvu klase ILCA 4 u Grčkoj (22. – 30. srpanj 2023.)

ILCA 4 najmanja je ILCA (International Laser Class Association) klasa, nekada znana kao Laser 4.7 (što je odgovaralo površini jedra, 4.7 metara kvadratnih). Prijelazna je to klasa koja slijedi nakon Optimista gdje djeca završavaju karijere sa maksimalno napunjenih 14 godina te u ILCA 4 klasu ulaze već kao tinejdžeri. Grigor Pettener, inače odličan 16-godišnji gimnazijalac za prebivalištem u Puli, ove je godine marljivim radom i talentom zaslužio biti jedan od sedmero Hrvata na Svjetskom prvenstvu ove klase u grčkom Volosu.

Regata je službeno zaopčela 22. srpnja 2023. i trajala do 30. srpnja, a prethodilo joj je par dana treninga za snimanje uvjeta i konkurencije. Na prvenstvu je nastupilo 287 natjecatelja u muškoj i 150 ženskoj konkurenciji te ukupno 44 nacije iz svih dijelova svijeta. Uvjeti za jedrenje bili su izrazito zahtjevni, jedrilo se po slabijem vjetru od 8-14 čvorova vrlo promjenjiva smjera i veoma visokim temperaturama koje su dosezale i 46 stupnjeva Celzijusovih. Odjedreno je ukupno 12 plovova s time da se jedan dan nije jedrilo zbog velikog požara koji se uslijed visokih temperatura rasplamsao ispred grada Volosa pa su okolna mjesta evakuirana a požar je odnio i sedam ljudskih žrtava. Grigor je osvojio 86. mjesto od 287 natjecatelja i završio kao treći od ukupno sedam hrvatskih natjecatelja. Može se reći da je ova regata Svjetskog prvenstva bila dosta specifična i zahtjevna te vjerujemo da će se Grigor i dogodine plasirati u hrvatsku reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo te ponovno braniti boje jedriličarskog kluba “Jugo” i Grada Maloga Lošinja.

Ukupni rezultati: www.sailwave.com/results/ncv/ILCA4_Results_Boys.htm

Za JK Jugo, trener Marko Zuban

​​​Mali Lošinj, 02. kolovoz 2023.