Iz pera Vedrana Kabalina  

Par dana prije regate u Mornarevoj lučici vladala je velika živost; pripremaju se brodovi, provlače se gindaci, provjerava i dopunjava sigurnosna oprema, a u ‘Kutiću’ se po n-ti puta pregledavaju prognoze i kalkuliraju najbrže rute

Mislim da svi čitatelji ovoga časopisa znaju tko je i što pomorcima, mornarima i ljudima od mora predstavlja sv. Nikola. Moj odnos sa sv. Nikolom je odličan! Moram priznati da smo si jako dobri. Pomogao mi je i čuvao leđa nebrojeno puta i na tomu mu hvala. A svoj način zahvale tom svecu, na svoj osobit način, iskazuje već 17 godina zaredom i grupica entuzijasta iz jedriličarskog kluba ‘Mornar’ iz Splita, organizacijom regate Sv. Nikola za samce i dvojce. Drugi dio naziva regate (‘i dvojce’) dodan je tek nekoliko godina unazad, kad je ovaj prvi dio naziva (‘za samce’) počeo gubiti na snazi. Na taj je način regata ponovno dobila svoj optimalni broj sudionika. Tako se ove godine na startu našlo troje samaca i petnaest dvočlanih posada.

Pogled na startnu listu kazuje da su dužine brodova i iskustvo sudionika vrlo šaroliki – neki jedre na barčicama od svega 8 metara dužine, neki na brodima od 14 metara; neki su po prvi puta sami u regati, neki već s popriličnim brojem prejedrenih samačkih milja u stražnjici (da ne kažem guzici). Vremenska prognoza je, koliko to u prosincu može biti, relativno blaga pa se organizator odlučuje na najdužu, originalnu rutu regate Split –Stipanska – Glavat – Palagruža – Komiža dužine 160 NM.

Par dana prije regate u Mornarevoj lučici je vladala velika živost; pripremaju se brodovi, provlače se gindaci, provjerava i dopunjava sigurnosna oprema, a u ‘Kutiću’ se po n-ti puta pregledavaju prognoze i kalkuliraju najbrže rute. I Eloa je spremna i iako je najmanji brod regate, znam da ćemo se dobro zabaviti jer ovoga puta jedrim sa starim prijateljem iz klase Mini – Čehom Pavelom Roubalom. Startamo u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u 10 sati, u uvjetima nama dobro poznatim iz Bretanje – lagana kišica i južin. Odmah nakon starta jedna grupica brodova daje se pod Marjan, zatim pod Čiovo i prvi dolaze na Stipansku. Mi se držimo Šolte i malo kasnimo što naposljetku i nema veze jer pod Stipanskom svi staju u bonaci.

 

 

Zanimljivo je vidjeti na okupu sve samce: Ivica Kostelić i Fabijan Roić svaki na svojem Class40 i Emil Tomašević na majušnom Seascapeu. Nakon spretnijih i manje spretnih pokušaja izvlačenja iz bonace, počinje orca prema Glavatu. Južin od 15-ak čvorova dovoljno je jak da Eloa drži korak s većim brodovima, a zahvaljujući ispravnim taktičkim odlukama i pravovremenim manovrama na Glavat dolazimo u sredini flote. Zadovoljni smo jer znamo da nam je upravo orca najslabija točka u odnosu na konkurente.

Noć je, okrećemo Glavat, dižemo drifter i krećemo prema Palagruži. Spavamo minimalno i to na boku, jer Eloa ne trpi prečeste ulaske u kabinu u kojoj ionako nema mjesta. Pred jutro dižemo špinaker i po laganom južinu dolazimo na Palagružu. Poseban je osjećaj biti kod Palagruže, skoro pa robinzonski, i svakako zaslužuje mornarsko pranje zuba – gutljaj viskija. Znaš da si daleko od svijeta, signala na mobitelu nema – prava plovidba. Nakon Palagruže slijedi malo sporiji dio regate – upadamo u bonace, tu i tamo neverin, pa opet bonaca. Ali ulaskom u zonu GSM signala i pogledom na tracking regate vidimo da i dalje dobro stojimo. Nakon par pravovremenih bordadi odlazimo udesno prema Visu i među prvima dobivamo reful bure koja nas vodi skroz do cilja. U Komižu ulazimo utorak oko 19.30 kao deseti brod u realnom vremenu što nam nakon korekcije jedrenog vremena donosi treće mjestu među dvočlanim posadama!

 

 

Prvi dvojac – dubrovačka posada na ‘Dubrovniku’ i splitska na ‘Toto Travelu’ jedrili su malu regatu u regati, bili stalno bok uz bok jedan drugome, natjeravali su se do maksimuma i na taj način napravili dovoljan razmak da i nakon korekcije vremena ostanu prve dvije posade u poretku.

U Komiži organizator je jedriličarima već tradicionalno priredio ugodan doček– maneštra od fažola, malo vina, red ćakule, pa red recitala pjesnika Pepe Kalafota i onda poduži red pjesme. Sve kako na regati ovoga tipa mora i biti…


Poredak

SAMCI:

  1. ‘Petit Amie’, Seascape 27 – Emil Tomašević. JK Labud Split
  2. ‘Crazy’, Akilaria 40 – Fabijan Roić, JK Helios, Stari Grad
  3. ‘Ola Full of Life’, Akilaria 40– Ivica Kostelić, JK Marina Kaštela, Kaštel Gomilica

DVOJCI:

  1. ‘Dubrovnik’, Enavigo 39 – Denis Vukas / Ivo Kvestić, JK Orsan, Dubrovnik
  2. ‘Toto Travel’, Farr 40 – Mario Hrvoj / Mario Škrlj, JK Špinut, Split
  3. ‘Eloa’, J 80 – Vedran Kabalin / Pavel Roubal, JK Jugo, Mali Lošinj