19. Kup Lošinja je bila definitivno odlična i jako dobro posjećena regata!

Tekstovi su iz tipkovnica Ronalda Spišića i Nenada Komadine i vrijedi pročitati do kraja

Imali smo 147 natjecatelja iz Italije, Slovenije, Bugarske, Austrije, Poljske, Mađarske i Hrvatske. Malo koja regata kod nas se može pohvaliti sa toliko nacija koje su sudjelovale.

Rezultati ukratko:

Ukupno:
1. Alessio Castellan CDV MUGGIA
2. Luca Centazzo TPK SIRENA
3. Vittorio Bonifacio SV BARCOLA GRIGNANO
Djevojčice:
1. Lucija Škopac JK ULJANIK PLOV., PULA
2. Nina Cattai CDV MUGGIA
3. Ema Samardžija JK SV.NIKOLA, ZAGREB
Dječaci do 12:
1. Luca Centazzo TPK SIRENA
2. Vittorio Bonifacio SV BARCOLA GRIGNANO
3. Valentin Stravs JK JADRO KOPER
Djevojčice do 12:
1. Nika Fornažar JK HORIZONT POREC
2.Rebecca Geiger CDV MUGGIA
3. Lisa Vucetti SV BARCOLA GRIGNANO
najbolji team:
CDV MUGGIA
natjecatelji Jk Jugo:
Tajana Filipaš 54, Dorotea Spišić 57, Eni Vidulić 114, Patrik Spišić 133,  Ivano Negovetć 140 i Jakov Kiralj 143.

… finila je i ova….

Najčešće ovako komentiramo upravo odrađeni posao i najčešće to znači – pomalo smo umorni ali zadovoljni i pomalo ponosni odrađenim.

Brojka 19, niti okrugla , niti jubilarna, u svakom slučaju velika i oproštajna od „teens“.

Pitanje istine – jesmo li stvarno postali punoljetni i odrasli, jesmo li uspjeli proći dječije i adolsecentske probleme organizacije regate, da li je „to-to“, možemo li bolje …?

Mnogi naši članovi, prijatelji i sudionici sjetiti će se PRVE, Klub na Škveriću, jedrenje u portu, olujna mećava na svim putevima koji su vodili k nama. Mnogi nisu mogli doći na tu prvu, a oni koji su bili, dobro su je zapamtili. Jugo do 30 čvorova , topili su se i najbolji ali jedrilo se. Kao da je ta prva bila i odrednica za mnoge buduće pa shodno imenu kluba, JUGO je obilježilo mnoge naše regate pa i ovu zadnju.

Neopisiva radost i uzbuđenje bilo nam je možda i opterećujuće kad nam se nakon samo jedne odrađene regate u ono doba ukazalo povjerenje dodjeljivanjem koeficijenta 1.6 za kriterij, a naša nastojanja da ga opravdamo možda i malo izvan okvira koji bi mnogi smatrali normalnim. Isto tako, pošto je ove godine došlo do promjene kriterija na nacionalnoj razini postojala je mogućnost da nam regata možda bude i malo „marginalizirana“.

Na sreću (ili to možda i nema veze sa srećom), mnogi naši prijatelji jedriličari, stari i novi, nisu odoljeli pozivu pa se tako, usprkos „neobveznom“ sudjelovanju na startu zabilježilo 147 optimista iz 27 klubova. Respektabilno – znači, mnogi su prepoznali naša nastojanja da sve u regati , kako na moru , tako i na kraju stremi ka savršenom. Naravno, daleko smo do savršenog ali u situaciji gdje ne možemo utjecati na to da se uredi i promjeni okoliš kluba, kada volontiranje u organizaciji postaje nemoguća misija u sukobu sa poslovnim obvezama, postigli smo da, bez lažne skromnosti, mnoge bitne stvari idu kao po špagi. Posebno nam je drago što i jedriličari koje nismo do sada imali priliku vidjeti na našim regatama smatraju da se isplati doći k nama.

Imena sudionika, klubove, rezultate… moglo se pratiti na našoj facebook stranici, često i u realnom vremenu, a želja nam je da ubuduće i to dignemo na viši nivo jer naš je sport, moramo priznati, prilično težak za praćenje. Stoga moramo, barem onima koji su najbliži našim sudionicima i koje silno zanima što se događa, još bolje i kvalitetnije prenijeti informacije.

Kako je, zapravo, bilo na moru?

Iz moje perspektive – strašno. Izostalo je ove godine jedrenje po jugu od 25 čvorova i 4 metra vala, izostalo je smrzavanje zbog oštre tramontane ili bure koja dopuhuje i snijeg sa Velebita ali nije izostalo naše jugo. Slabašno jugo, 4 do 10 čvorića, u petak popraćeno i malo ukrižanim valom, kurentom koji je kroz polje „brljao“ sa svih strana. Konfiguracija terena, obala ispod Sunčane uvale i Čikata , stvarali su našim mladim jedriličarima potpunu enigmu kako na startu tako i kroz regatno polje. U jednom trenutku „dricevi“ su stizali iz tri i četri različita smjera. Mnogi su se potpuno pogubili pa bi iz situacije kada su nadmoćno kontrolirali flotu začas bili u poziciji koja im baš i nije davala priliku za uspjeh.

Kako god, vidljivo je iz rezultata, neki su ipak bolje od drugih uspijevali čitati promjene i na pravi način reagirati na njih pa se možemo nadati da pred njima stoji i blistavija jedriličarska budućnost. Oni drugi koji su pred start napravili plan i tvrđe ga se držali, morati će poraditi još na jedriličarskom mudrovanju.

Regatni je odbor, vođen našim, možda, najkvalitetnijim ljudima iz struke (Alen i Tonko) uspio stvari držati pod kontrolom pa su u petak odrađena tri plova, a u subotu nakon podužeg strpljivog čekanja još dva.

Nedjelja je davala priliku snažnijim momcima i djevojkama za poboljšanje plasmana obzirom da je prognoza davala jugo preko 25 čvorova. Izašli smo vrlo rano na more nadajući se da će prognoza ipak malo kasniti i da će biti moguće odraditi koji plov  po jakom vjetru prije nego potpuno podivlja. Na žalost brzina je već oko 9 sati prelazila 26 čvorova , a uz pojačanje u najavi, nije bilo uputno riskirati.

Na kraju… zahvala svima koji su sudjelovali i, nadamo se , sretno stigli svojim kućama. Zahvala regatnom odboru i sucima na odlično obavljenom poslu. Zahvala članovima kluba i volonterima za odrađenu logistiku i milion malih poslova bez kojih nema cjeline.

Hvala i svim sponzorima i pokroviteljima.

Naša je ideja da u budućnosti Kup Lošinja za klasu Optimist bude samo dio događanja koja bi smo voljeli imati u našem klubu i na našem otoku i u kojima bi smo omogućili najmlađim jedriličarima da u zimskom periodu kada u mnogim europskim jedriličarskim klubovima aktivnosti zamiru, koriste blagodati koje naš otok pruža za razvoj ovog prelijepog sporta.

Pozivamo vas da svojim idejama i prijedlozima pomognete u nastojanjima da naša regata postane još bolja i da svi zajedno još bolje i više uživamo u jedrenju na Lošinju.

Rezultati u kompletu: RESULTS

Slike: Facebook link 01, Facebook link 02