20. Kup Lošinja

Kada se 1998. godine održao prvi Kup Lošinja za klasu Optimist, rijetko tko je slutio da će kroz dvadeset godina njegovog održavanja broj sudionika dosegnuti broj od gotovo 150. S druge strane, danas gledamo da ih u narednim godinama bude i preko 200..
20. Kup Lošnja održan je u već tradicionalnom prvom vikendu mjeseca (ove godine sve samo ne) studenog. Samoj regati prethodili su treninzi hrvatskih, slovenskih, talijanskih i mađarskih ekipa koje su, nakon prilično devastirajućeg juga i lebića na Čikatu, pripreme odjedrili u pravim ‘muškim’ uvjetima. Kada smo zatvorili vrijeme prijava, na startnoj listi smo imali 138 natjecateljki i natjecatelja iz čak pet zemalja: Mađarska, Slovačka, Italija, Slovenija i Hrvatska. Regata je mogla početi..
Ali uvjeti nisu bili blagonakloni – iako je vjetra bilo, kroz sva tri dana regate je stalno mijenjao smjer, otežavajući Regatnom Odboru da polje postavi na njemu zadovoljavajuć način. Tako se, nažalost, prvoga dana nije odjedrio niti jedan plov, dok su se u subotu i nedjelju odjedrila četiri što je bilo dovoljno i za jedno odbacivanje. Nakon četiri jedrenja, prvo mjesto u ukupnom poretku potpuno zasluženo je pripalo mladom Josipu Tafri iz JK Omiša, koji je ujedno i prvi u poretku dječaka do 12 godina. Zanimljivo je bilo gledati Josipa na polju, smirenost, koncentracija i brzina koju zadržava kroz cijelu regatu na razini je puno starijih i iskusnijih kolega iz svijeta olimpijskog jedrenja. Drugo mjesto zauzeo je također dječak mlađi od 12 godina, Talijan Vittorio Bonifacio iz Societa’ Velica Barcola e Grignano dok je treći bio Tristan Tol iz Clivo Sailing Cluba. Od cura najuspješnija je bila Lucija Škopac iz Uljanik Plovidbe, mlađa sestra Nine Škopac (koja je donedavno osvajala razne titule u klasi Optimist), pokazavši tako da neće samo Nina peharima puniti obiteljske vitrine. Aurora Ambroz iz YC Čupe bila je ukupno druga djevojčica i prva u kategoriji djevojčica do 12 godina. Naravno da svim natjecateljima, njihovim trenerima i roditeljima čestitamo na ostvarenim rezultatima!
Mi iz Organizacijskog Odbora 20. Kupa Lošinja možemo biti zadovoljni i ponosni, a to možemo biti isključivo zahvaljujući svim članovima i volonterima koji su otegli ruke (i još neke stvari) i omogućili da se jedrenja odrade u regularnim uvjetima. Također, veliko hvala i našim sponzorima koji su nam regatu učinili ugodnom i veselom, jer koliko god svi natjecatelji bili morski vukovi, oni su još uvijek – djeca.
By V.K.

Photo by Denis Žauhar

Konačni rezultati